Skip to main content
Back

Events

Ontario Surgical Quality Conference 2017

Agenda


Download Agenda


7:00 – 8:00 (60 min)

Infection Reduction Campaign

NSQIP-ON members

8:15 (15 min)

Opening Remarks

Dr. Joshua Tepper

8:30 (25 min)

NSQIP-ON: Progress to Date

Dr. Tim Jackson

8:55 (60min)

Keynote Address: Working together to Improve Care

Dr. Patchen Dellinger,
University of Washington Medical Centre

9:55 (30 min)

Improving Surgical Care and Enhanced Recovery in Canada

Dr. Claude LaFlamme, Canadian Patient Safety Institute/ Sunnybrook Health Sciences Centre

10:25 (20 min)

Networking, Coffee and Storyboards

10:45 (75 min)

Surgical Leadership: Panel Discussion

Moderator: Dr. Timothy Jackson

Dr. Patchen Dellinger
University of Washington Medical Centre

Dr. Peter Fitzgerald
McMaster Children’s Hospital

Dr. Andy Smith
Sunnybrook Health Sciences Centre

Linda Jussaume
North York General Hospital

Mary Ann Neary
University Health Network

12:00 (30 min)

Address from the Deputy Minister

Dr. Bob Bell

12:30 (15 min)

Questions and Answer Session with the Deputy Minister

Dr. Bob Bell

12:45 (60 min)

Networking Lunch

1:45 (75 min)

Breakout Sessions:

  • The role of the Surgical Clinical Reviewer in the surgical quality improvement team

  • QI and Culture: Engaging administration, surgeons and the frontline

  • Patient Reported Outcomes in Surgery: Capturing the Patient Experience

3:00 (30 min)

Networking, Coffee and Storyboards

3:30 (30 min)

Recognition Awards

Dr. Tim Jackson

4:00 (15 min)

Next Steps

Lee Fairclough

4:15

Adjournment

Breakout Agenda


1:45 (75 min)

Breakout Session 1 – Colonial Ballroom

The role of the Surgical Clinical Reviewer in the surgical quality improvement team

Moderator: Lisa MacDuff
North Bay Regional Health Centre

Dr. David Smith, Hannah Brooks
North York General Hospital

Dr. Susan Krajewski, Megan Blemkie
Renfrew Victoria Hospital

Dr. Patrick Whelan, Tina Carr
Markham Stouffville Hospital

Dr. Robert Smith, Steve Blakely
Health Sciences North, Sudbury

1:45 (75 min)

Breakout Session 2 – Giovanni Room

Quality Improvement and Culture:
Engaging administration, surgeons and the frontline

Moderator: Lisa Bitonti-Bengert
Health Quality Ontario

Dr. Ravinder Singh
North Bay Regional Health Centre

Dr. Helen Flageole, Surgeon Champion
McMaster Children’s Hospital

Dr. Fady Seleh
William Osler Health Centre

Dr Mike Lisi
Collingwood General & Marine Hospital

1:45 (75 min)

Breakout Session 3 – St. Patrick Room

Patient Reported Outcomes in Surgery:
Capturing the Patient Experience

Moderator: Dave Zago
Health Quality Ontario

Kathryn Ellet
London Health Sciences Centre

Sujatha Liyanage
William Osler Health Centre

Imtiaz Daniel
Ontario Hospital Association

Dr. Erin Kennedy
Mount Sinai Hospital

Let’s make our health system healthier

Join Our Patient, Family and Public Advisors Program

Patients, families and the public are central to improving health quality.


Claude Lurette and Kowsiya Vijayartnam, Health Quality Ontario Patient, Family and Caregiver Advisors Council Co-Chairs

Sign up for our newsletter

Are you passionate about quality health care for all Ontarians? Stay in-the-know about our newest programs, reports and news.

Health Quality Connect - Health Quality Ontario's newsletter - on an iPad and a cell phone